Software μάτι και δίσεκτα έτη

Στον χώρο της πληροφορικής σχεδόν κανένας δεν δίνει σημασία στο πότε ξεκινάνε και πότε τελειώνουν τα μεγάλα projects. Να εξηγήσω, ειδικά με της “φρέσκες” ιδέες του Agile και της συνεχούς παράδοσης σχεδόν κανείς δεν σκέφτεται αν η χρονιά που είμαστε είναι σωστή για παράδοση ενός έργου και πως αυτό θα μακροημερέψει.

Δεν ξέρω αν εσείς αναγνώστες πιστεύεται στο “μάτι” και σε άλλα που μερικοί λένε μεταφυσικά αλλά η εμπειρία χρόνων, μου έχει αποδείξει ότι ότι σημαντικό γίνεται σε δίσεκτα έτη…καλά δεν πάει.

Ξεκινάω όμως με το “μάτι”.. Οι πατέρες της εκκλησίας δεν αρνούνται τη βασκανία, την αποδίδουν όμως σε επέμβαση του πονηρού πνεύματος και τη θεωρούν έργο του διαβόλου. Εκκλησιαστικοί συγγραφείς ταυτίζουν τη βασκανία με το φθόνο, θεωρούν δε τη βασκανία κακή για τους άλλους αλλά και για τον εαυτό αυτού που την προκαλεί. Δεν ξέρω αν κανείς από εσάς μπορεί να γράψει κώδικα ή να ανταπεξέλθει σε δύσκολα προβλήματα όταν είναι ματιασμένος, εγώ πάντως δεν μπορώ. Πάντα παίρνω τηλέφωνο την μητέρα ή την πεθερά στα δύσκολα, μου ρίχνουν ένα ξεμάτιασμα και μετά πετάω, και μου λένε Ιωάννη ποιος σε μάτιασε έτσι? Μάλλον οι αλλόθρησκοι συνάδελφοι σκέφτομαι εγώ από μέσα μου…

Σε συνέχεια ας αναλογιστούμε λίγο τώρα τα δίσεκτα έτη. Στην Ελληνική παράδοση τα δίσεκτα έτη θεωρούνται τόσο γρουσούζικα που ο κόσμος αποφεύγει τους γάμους, το κτίσιμο του σπιτιού, τις νέες επαγγελματικές δραστηριότητες και γενικά τους μακροχρόνιους συνεταιρισμούς ή σχέσεις…

Δουλεύοντας χρόνια στο εξωτερικό όλες αυτές οι παλαιές ιδέες ξεχνιούνται ή χλευάζονται από τους “πεφωτισμένους” συναδέλφους και μανατζαρέους. Μήπως όμως οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας ξέρανε καλύτερα για αυτά και θα πρέπει να μην ξεχνάμε τις διδασκαλίες τους?

Κανένα έργο που έχω συμμετάσχει μέχρι τώρα και ξεκίνησε ή ολοκληρώθηκε δίσεκτο έτος, δεν το έχω δει να ευδοκιμεί και να μακροημερεύει. Το ίδιο και εταιρίες που ξεκίνησαν σε τέτοια έτη. Μια φορά έκανα το λάθος να αλλάξω δουλειά σε δίσεκτο έτος και ούτε 6 μήνες δεν άντεξα να κάτσω σε αυτή την δουλειά. Όταν αποφάσισα να παραιτηθώ και με ρωτήσανε τι φταίει που παέι κατα διαόλου η ομάδα, όταν τους είπα με κοιτούσαν σαν χαζοί…ούτε που τους είχε περάσει απο το μυαλό.

Καλό θα είναι όπου και να μας έχει βγάλει και βγάζουμε το ψωμί μας, όσο σύγχρονή και τεχνολογική και να έχει γίνει η ζωή μας, να μην ξεχνάμε τις παραδώσεις μας αλλά και τα διδάγματα του Ελληνισμού και της θρησκείας. Όλα αυτά μπορούν να παίξουν ρόλο ακόμη και στην ανάπτυξη software αλλά και στην επιτυχή έκβαση ενός project.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *